En uge i Budapest

Der var dejligt vejr på turen..

Ok, jeg har 3 tips til Budapest:

1) Tag til Budapest!

2) Smid Turen går til budapest langt, langt væk og læs mine tips i stedet!

3) Tag til Budapest!

Jeg er meget begejstret for at have opdaget den perle, som Budapest er! Jeg har dog det forbehold, at hvis man følger rådene i “Turen går til Budapest”, tror jeg ikke ens oplevelse bliver så fantastisk, som den kunne blive. Den er noget nær ubrugelig. I stedet har jeg nedskrevet dagbog for min tur og mine egne tips – og så får I lige det ene ord jeg fik lært på turen: Tak staves på ungarsk köszönön og udtales køsø’nøm. Her kommer min rejsebeskrivelse:

Onsdag: Vi skulle flyve 10.45 og turen tog 1 time og 40 minutter. Vi tog en taxa til hotellet. Det er meget smart med taxier i Ungarn – der er fastsatte takster, så en tur indenfor Budapest kan maksimalt koste 5800 forinter. Man henvender sig til en central i lufthavnen, hvor man fortæller hvortil man skal, og prisen fastsættes udfra takstzonesystemet (ganske som bus og tog herhjemme). Man får en bon, som man giver til chaufføren sammen med pengene, og på den måde holdes problemet med dyre pirattaxier nede. Vi boede på Boutique Hotel Zara, som er lækkert, nyt og moderne og med meget høflige ansatte. Morgenmaden er almindelig hotelmorgenmad, men opfyldningen går langsomt i de travle perioder, så tidligt eller sent er det bedste tidspunkt. Hotellet er placeret dejligt centralt, men stadig i rolige omgivelser.

Efter vi havde stillet kufferterne, gik vi en tur på strøget, Vaci utca, og fik tanket op med kage på Gerbeaud, den lokale La Glace, som dog er hyggeligere, større og flottere. Der er en meget stolt tradition med konditorkager og kaffe i Ungarn, ganske som i Østrig, og de kan fint måle sig med kaffehusene i Wien.

Gerbaudbygningen

Derefter gik vi tur langs Donau. Vi gik tilbage til hotellet og skiftede tøj, inden vi spiste aftensmad på Café Vendiak på Egyetem tér 5, som bestod af en tallerken med blandede ungarske kolde retter og en tallerken med ligeledes varme retter. En meget hyggelig, moderne café med god mad og med udsigt til den flotte plads. Det er fint kvarter til at slentre omkrig i om aftenen. Aftenen blev afsluttet med kaffe på en udendørs café ved Donau.

Torsdag: Vi gik til Vörösmarty tér, hvor vi tog metrolinje 1 (det europæiske kontinents ældste metro fra 1895) til Szetchenyi-badet, som er et meget berømt indendørs og udendørs bad i et gult barok palads.  Kvinder og mænd bader sammen i dette bad. Det var en varm dag, så det var skønt at få kølet kroppen. De indendørs bade er bygget op efter romersk tradition med frigidarium, tepidarium og kaldarium, mens de udendørs består af et “mindre” varmt bassin, et stort lunkent til folk, der vil svømme baner og endnu et mindre bassin med forskellige bobler, brusere og bølger. Der er stole at sole sig i og et cafeteria og isboder, når sulten melder sig. Man kan også få forskellige wellnessbehandlinger. Det er blandt de største bade.

Da vi var færdige med at plaske i vand, tog vi metroen til Opera, og derfra tog vi en tur i det jødiske kvarter og så Dohany Utcai Zsinagóga. På vejen tilbage til hotellet faldt vi over Café Charlotte, hvor vi is. Cafeen er virkelig fin med sit lyserøde interiør og har lækre is og kager. Se anmeldelser her. Vi holdt pause på hotellet. Derefter gik vi over i den store markedshal, som er fyldt med frisk frugt, grønt og kød, og ovenpå er der souvenirs så langt øjet rækker. Vi gik over Frihedsbroen fra 1896 (Szabadság híd),

Frihedsbroen

hvor vi fik en eftermiddagssnack på hotel Gellert med pianomusik. Hotel Gellert har også det berømte Gellertbad,

Gellert-badet

som vi så udefra, og det så flot ud, men mindre end Szetchenyi-badet. Vi gik op på Gellertklippen og så forskellige usigtspunkter og Kapellet i klippen, som var en stor omgang kristen propaganda, men lokaliteten var utrolig flot.

Derfra gik vi ned til Donau og over Elizabethbroen (Erzsébet híd, 1897-1903) til Vaci Utca, hvor vi spiste på restaurant Jules Verne, som er en ren turistfælde og kan ikke anbefales! Inretningen er dog sej, da den er inspireret af Nautilus.
Fredag: Vi startede dagen med at gå til Skt. Stefans basilika (Szent István-bazilika). Derfra tog vi en hop-on, hop-off bus (vi tog de blå busser, men jeg vil anbefale de grønne) rundt i byen til borgområdet. Vi startede med at besøge Mathiaskirken (Mátyás-templom) – det er en virkeligt flot udsmykket kirke.

Detalje fra loftet i Mathiaskirken

Vi spiste frokost på 21, som har en bib gourmand. De serverer ungarsk mad med et twist, og den kan bestemt anbefales. Derefter gik vi op til Fiskerbastionen og slottet (det fra Mission Impossible: Ghost Protocol). Vi fik en is i varmen, inden vi tog bussen videre til frihedsmonunentet.

Frihedsmonumentet

Bus retur til Skt. Stefans basilika og gå derfra til Vörösmarty tér, hvor vi spiste sandwich og is på Szamos Gourmet Palace, der er en virkelig lækker café og chokolatier anno 1935, mums! De har værksted indenfor, hvor man kan se marcipan og chokolade blive lavet. Bestemt et besøg værd, så man også kan nyde de meget smukke lokaler. Vi lavede lidt sen shopping på hjemturen, da de fleste forretninger har åbent til 21 eller 22.
Lørdag: Det var meningen vi ville have set Parlamentet, men køen var enorm, da systemet er, at man først skal stå i kø til at købe billetter og derefter i kø til at komme med på en guidet tur. Der findes to daglige på engelsk kl. 10 og 14.  Man skal derfor komme i god tid og evt. købe en billet i forvejen.

Parlamentet fra vandsiden

Vi gik derfor i stedet rundt om den imponerende bygning og derfra til den dyre shoppinggade Andressey, hvor også mange ambassader holder til. Vi spiste frokost ved Octogon, som er en ottekantet plads på Andressey. Vi fulgte gaden, der munder ud i Heltepladsen (Hősök tere). Det er en imponerende plads, der minder om både Brandenburger Tor, Champs Elysee og Cathedral Sqaure (Katedros aikštė) i Vilnius. På hver side af pladsen ligger der en imponerende bygning, hhv. Műcsarnok, kaldet Palace of Arts, og  Szépművészeti Múzeum, kunstmuseet, der  for at gøre pladsen mere imponerende har en kopi af tympanonen fra Zeustemplet i Olympia over indgangen!

Den omtalte tympanon

Derfra tog vi med bussen til New York Café, som er verdens smukkeste café! Og det tror jeg på!

New York Café

Der er sørme smukt og tallerkenernes indhold holder standarden, for det er usædvanligt lækkert og er helt bestemt et must på et besøg i Budapest! Jeg kastede mig ud i deres signaturkage, der er chokolade med chokolade dyppet i chokolade og så et par kirsebær – enhver kvindes drøm 😉

New York Cake

Mætte (læs: forspiste) bevægede vi os til Kiraly utca, hvor vi gik ind på VAM, et designmuseum, hvor vi så særudstillingen Bodies 2. Derefter gik vi indenom turistinformationen (de har det meste af dagen små boder rundt om i byen, hvor man kan få hjælp, men ellers kan hovedkontoret findes på Sütő utca 2). Vi spiste aftensmad på Karpatia, som jeg også varmt kan anbefale. Det er en utroligt flot og anderledes restaurant med små båse og historisk stemning – og utroligt lækker mad!

Utroligt dårligt billede af Karpathia, men måske kan man fornemme den fine indretning

Søndag: Vi begyndte dagen ved Donau og kiggede i de små gader. Kl. 10.45  tog vi færgen til Margretheøen, som er en stor park med vandland, springvand, restauranter, klosterruiner og legepladser nær byen.

Ruiner på Margretheøen

Vi gik rundt på øen og tog båden tilbage 13.15 og med metro ud til Westend shoppingcenter, som er et kæmpestort shoppingcenter med 400 butikker.

Springvand foran Westend City Center

Vi gik på shopping og spiste aftensmad i centeret på Café Leroy, mums! Lækkert cafémad. Vi tog metroen tilbage til centrum og fik aftenskaffe på Molnar’s Kürtöskalács, som laver kürtöskalács, som er en ungarsk specialitet. Det er en slags kringledej bagt på en konisk kagerulle med forskelligt smagsgivere på, men kanel er vist det mest brugte. Den smager som en slags kanelkringle, men mere sprød og med mere kanelsmag. De bør absolut prøves.

Kager!!

Mandag: stod den på metro og sporvogn til Óbuda, som er det gamle Buda,

Obuda

hvor der er rester af Aquina, den romerske by. Vi så et amfiteater, som undgår mange turister, hvilket er en skam. Se det, hvis I kommer forbi.

Amfiteater

Vi spiste frokost på Trofea Grill i Obuda (Laktanya utca 3-5). Trofea Grill er en kæde, som bruges meget af de lokale. Det er tag-selv-buffet med både mad og drikkevarer, og det er billigt og godt! Det er ungarsk mad, så man kan evt. begynde ferien med et besøg på en af restauranterne og finde ud af, hvilken type af den lokale mad, man er til.

Vi gik tilbage til Pestsiden over broen Árpád híd, og på vejen gik vi ind i Westend Center igen. Derfra gik vi til hovedbanegården, Parlamentet og tilbage til hotellet. Senere gik vi ud igen, hvor vi hoppede ind på Icebar Budapest.

Icebar

Der er minus 1 på baren og drinks serveres i glas af is. Konceptet er sjovt, men desværre var betjeningen sløv og stedet var ret småt. Da vi var kølede gik vi op ad Vaci Utca og ned ad Kiralyi M. utca, hvor vi ville finde en café ved navn Coffeeheaven, men den var lukket, og lille butik med håndlavet legetøj, som også var lukket. Vi afsluttede aftenen med kürtöskalács igen.
Tirsdag: Dagens mål var Terrorhuset (Terror haza), men vi stoppede vi den lille legetøjsbutik inden. Terrorhuset er et visuelt flot og interessant museum, især for museologiinteresserede, men desværre var det sparsomt med tekst på engelsk, hvilket var en skam. Jeg ville virkeligt gerne have forstået mere, men mit ungarske begrænser sig til et ord!

Frokosten indtog vi på Trofea Kiraly, som til trods for at den er en del af den samme kæde er helt anderledes fra den i Óbuda. Indretningen er moderne og stilren, hvor den anden er som en hyggelig kolonihave og retterne er også forskellige. Begge anbefales.  Vi gik rundt og dyppede om eftermiddagen fødderne ved Erzsébet tér, hvor der er en fin plads med vandt, hvor folk slår sig ned og køler fødderne.

Fodbad i midtbyen

Vi gik mere rundt i byen (bl.a. Fashion street og Vaci utca) og indtog suppe til aften på Café Pertu. Vi gik tilbage til hotellet og pakkede, inden vi gik ud til kaffe og kage på Café Charlotte (igen) ved den store markedshal. Da den lukkede, fik vi drinks på nærliggende café.

Onsdag: Hjem 😦 Heldigvis ankom vi da til godt vejr!

med emneordet , , , , , , , , ,

15 thoughts on “En uge i Budapest

 1. […] i arkitektur og muligheder for shopping. Jeg har intet grimt at sige! Læs mere om min tur her og praktiske oplysninger til dem, der selv overvejer at tage af sted […]

 2. […] i arkitektur og muligheder for shopping. Jeg har intet grimt at sige! Læs mere om min tur her og praktiske oplysninger til dem, der selv overvejer at tage af […]

 3. […] Jeg har besluttet at samle lidt rejsetips til Budapest, fordi jeg var såre skuffet over “Turen går til Budapest”. “Turen går til…”-serien er af svingende kvalitet, men sjældent har jeg været så skuffet som over denne. Her er derfor lidt tips udfra min erfaring, og I kan læse mere om min tur her. […]

 4. […] —-OPDATERET— Læs om Budapest her og her […]

 5. […] Klik for at læse denne artikel på dansk […]

 6. […] Jeg har besluttet at samle lidt rejsetips til Budapest, fordi jeg var såre skuffet over “Turen går til Budapest”. “Turen går til…”-serien er af svingende kvalitet, men sjældent har jeg været så skuffet som over denne. Her er derfor lidt tips udfra min erfaring, og I kan læse mere om min tur her. […]

 7. […] —-OPDATERET— Læs om Budapest her og her […]

 8. […] folk med interesse i arkitektur og muligheder for shopping. Jeg har intet grimt at sige! Læs mere om min tur og praktiske oplysninger til dem, der selv overvejer at tage af […]

 9. […] og New York Café er på niveau, hvis ikke bedre (læs mere om alle tre steder på mit indlæg her), og faktisk også Hotel Gellerts kager. Så sæt tre dage af til kage   Central Kavehaz skal […]

 10. […] også om min tur til Budapest og rejsetips til Athen, Zagreb og […]

 11. […] også min rejsebeskrivelse fra Budapest og tips til Athen, Island og […]

 12. […] også min rejsebeskrivelse fra Budapest og mine rejsetips til Zagreb, Athen og […]

 13. Bente Munch siger:

  Enig i at Turen går til Ungarn og Budapest ikke er den bedste rejsebog. Vi besøgte en af http://torta.hu/`s cafeer i det jødiske kvarter. Meget beskedent, men autentisk og billigt, og kagerne var vildt fantastiske

 14. […] Læs indtil da om Wiens søsterby Budapest her. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: