Rejsetips til Zagreb

See this post in English here. 

Jeg er endelig kommet videre med min liste over europæiske hovedstæder, jeg skal besøge. Turen gik denne gang til Kroatiens hovedstad, Zagreb. Jeg giver hermed min varmeste anbefalinger til at besøge Zagreb og mine tips til din tur:

Zagreb egner sig rigtigt godt til en forlænget weekend. Det meste er inde i centrum og i gåafstand fra hinanden. Naviger ud fra Trg Bana Josipa Jelacica, det centrale torv (se mere nedenunder), der skiller den nye nedre bydel fra den gamle øvre bydel. Det er dog ikke for sjov, at bydelene kaldes hhv. øvre (Gornji Grad) og nedre (Donji Grad). Byen er anlagt op ad bjerget Medvednica, så det kan være ret stejlt at gå fra den nedre til den øvre bydel.

Den lokale møntfod er kunar og forkortes kn.

Øvre bydel (Gornji Grad):

Den øvre bydel er den ældste bydel med rester af bymuren, gamle kirker, gaslamper, stejle gader og en del museer.

Sankt Markus kirke: Den oprindeligt romanske kirke blev ombygget i sidste halvdel af 1300-tallet, og i teglet er Zagrebs og Kroatiens, Slavonien og Dalmariens våbenskjold. Det er kun muligt at komme ind, når der er messe, men man kan kigge ind gennem glasruder og fornemme, hvor flot kirken er.

MarkusKirke

Sankt Markus kirke

På pladsen her, Trg svetog Marka, ligger også Kroatiens parlament, Sabor, i en bygning fra 1911. I weekenden er der vagtskifte på pladsen kl. 12 med paradeuniformer, trommer og heste.

Lotrscak tårn: er et middelaldertårn bygget i 1200-tallet som en del af Zagrebs fæstningsanlæg og sydlige bymur. Hver dag bliver der affyret et kanonskud, en tradition siden 1877. Det er ret højt, men sjovt at overvære. Åben 9-21.

Kanontårn

Lotrscak tårn

Museum of Broken Relationships: er et sødt lille museum/galleri placeret mellem Sankt Markus Kirken og Lotrscak tårn. Samlingen indeholder ting, der er efterladt efter et brudt forhold og en lille tilhørende historie. Det er en meget sjov idé. Det kan hurtigt besøges, og ligger som sagt godt placeret mellem de andre ting i bydelen. Det koster 25 kn i entré.

Stenporten: Er den eneste tilbageværende middelalderlige byport. Genopført i 1760 efter en brand i 1731, der ødelagde hele træporten bortset fra maleriet af jomfruen med barnet. Folk tilbeder nu billedet. På vestfacaden er en statue af en romanfigur, Dora, som boede her med sin far (roman fra 1700-tallet).

Bymuseet: Ligger i et gammelt nonnekloster, så der er lidt småkoldt pga. de tykke mure – husk en trøje. Interessant, men der er kun en kort guide på engelsk.

Mariæ himmelfart katedral: Er byens vartegn. Kirken ligger på Kaptol, hvor man kan gå op fra Trg Bana Josipa Jelacica. Foran kirken er Jomfru Maria søjlen, som er lavet i Wien. Åben 10-17 man-lør.

MariaHimmelfart

Mariæ himmelfart katedral

Dolac: Er byens markedsplads. Her er boder 7-15, lør 7-14, søn 7-13. Mellem boderne findes en model af byen lavet i bronze.

Tkalclceva ulica: Er en gågade med restauranter, café-barer (sic – se nedenunder), spisesteder og små butikker. Her var tidligere et åbent vandløb. Vandmøller og vandløbet blev overdækket i 1898.

Funicularen (Uspinjaca): forbinder den øvre bydel (Gornji Grad) med den nedre (Donji Grad). Den er en af verdens korteste på 66 m. Højdeforskellen er 30,5 m. Den blev anlagt som dampdrevet bane 1890, og blev elektrificeret 1934. En tur koster 8 kn, og de kører hver 10. minut. Der er trapper ved siden af.

Furnicular

Furnicularen

Nedre (Donji Grad):

Dette er den nyere del af byen bygget op om butikker, spisesteder og café barer. Her er også parker, museer og kulturtilbud – alt i alt mere livligt og flere lokale end i den øvre bydel.

Trg Bana Josipa Jelacica: Er byens centrale plads mellem Kaptol, Gornji Grad og Donji Grad. Opkaldt efter en nationalhelt. Har eksisteret siden 1600-tallet, mens det nuværende udseende er fra begyndelsen af 1800-tallet. Pladsen ældste hus er nr. 18 fra 1827. Rytterstatuen forestiller guvernør (ban) Jalacic, som førte kroatien i krig mod Ungarn for selvstændighed (uden held). Ud fra pladsen løber Ilica, som har de fleste butikker.

TrgBana

Trg Bana Josipa Jelacica

Arkæologisk museum (Arheoloski muzej): Har en flot ægyptisk samling, hvor zagrebmumien er det mest berømte. Resten af museet er dog absolut også et kig værd, især Vucedolduen, som man kan få en 3D-printet model af gratis i museumsbutikken (som er virkelig god!), hvis man beder om det. Se tagget #DoveTales på de sociale medier.

DoveTales

Mimara Museum (Muzej Mimara): Museet består af Mimaras private kunstsamling. Det er et besøg værd, hvis man er glad for religiøs kunst fra middelalderen og renæssancen.

Botanisk Have: Hyggelig grøn oase i en ellers grøn by. Godt sted at nyde solen. Gratis.

BotaniskHave

Botanisk Have

Uden for centrum:

Mirogoj: Er en meget stor og meget spændende kirkegård. Den ligger en lille smule uden for centrum. Tag sporvogn nr. 8 eller 14 til stoppet Gupceva zvijezda (herfra en lille gåtur op ad bakke). Billetter købes i de små kiosker ved stoppene og koster 10 kn for en enkeltbillet. Åben 6-20.

Mirogoj

Mirogoj

Guide til at spise ude:
De fleste steder får man en kurv med brød, inden maden kommer. De er rigtigt gode til at lave brød, og man får lokal olivenolie til, der også er lækker. Det er forskelligt, om man betaler pr. spist stykke, for kurven eller om det er gratis. Under alle omstændigheder er det billigt og godt. Lokal mad er god, men ret tung. Der er masser af steder med internationalt køkken, især italiensk.

Mad-b

I Kroatien produceres trøfler, så man kan få mange retter med trøfler – mums!!

Generelt er drikkepenge inklusiv i regningen på spisesteder.

kulen, kulenova: meget krydrede pølser

štrukli: ostefyldt pasta i ostesauce

Spisesteder:
Vinodol, Teslina 10: Her spiser de lokale. Maden er rigtig god og lokal.

Stari Fijaker 900, Mesnicka 6: Lokal køkken og ølhal. Fin indretning og lækker lokal mad, men betjeningen er meget sløv.

Ivica i Marica,Tkalčićeva 70: Lokal køkken i Hans & Grete omgivelser. Den ene afdeling laver desserter og den anden mad. Meget godt.

Kaptolska Klet, Kaptol 5: Flotte omgivelser, men maden var ikke fantastisk, slet ikke i forhold til prisen.

Esplanade Hotel, Mihanoviceva 1: Restaurant Zinfandel’s er berømt for štrukli. Meget flotte omgivelser, og maden er dyr, men det er sørme også godt. Til gengæld er baren ikke dyrere end på Tkalclceva ulica. Smuk art deco-indretning lavet til Orient Expressens passagerer.

Esplanade

Baren på Hotel Esplanade

Palainovka, Ilirski trg 1 (ved bymuseet): Ældste café fra 1846. Man kan kun få drikkevarer, og det er ikke noget specielt.

Didov San, Mletacka ulica 11: Lokalt køkken, fyldt med lokale. Sød betjening.

Barer:
Pivnica Medvedgrad er en bryggerikæde. Stederne byder på billig husbrygget øl, og man kan også få udmærket billig mad. Ilica 49, Tkalčićeva 36, Samoborska 217 og Božidara Adžije 16.

Taban bar & hostel, Tkalčićeva 82: Hyggelig bar for enden af gaden. Gode og billige drinks, samt gratis Wifi. Der er roligere end andre steder påTkalčićeva. God service!

Transport:
Taxi til og fra lufthavnen koster 110-300 kn, og de holder direkte uden for ankomsthallen. Der er dog ingen grund til at tage en taxi, for Coratia Airlines har en bus, der kører mellem lufthavnen og den centrale busstation timet efter flyene. Det koster 30 kn en vej. Man betaler i bussen. Det er lidt svært at finde holdepladsen på busstationen, men spørg efter Croatia Airlines Terminal.

Alt er som sagt meget centralt placeret, og man kan gå fra sted til sted. Der er dog et glimrende net af sporvogne og busser. En dagsbillet koster 40 kn. Enkeltbillet 10 kn. Billetter kan købes i kioskerne ved stoppestederne.

Tips:
– Hent app’en Be There Zagreb, og gå på de forskellige ture. Ved at gennemføre de forskellige ture, får man rabatter eller gaver. Vi gennemførte fx Hidden Spots (meget fin tur!) og fik rabat på entreen til Museum of Broken Relationships.

– Zagreb er en meget hundevenlig by! Du kan sagtens tage din hund med på ferie. Mange spisesteder og butikker tillader, at man medbringer sin hund. Der er mange grønne områder i byen, hvor man også kan lade hunden gå uden snor og lege med de lokale hunde.

– Du støder på betegnelsen ”café bar” mange steder i Zagreb. Det er et sted, hvor du kan få øl, drinks, kaffe og the, og evt. snacks i form af chips, nødder el. lign. De lokale går meget ud efter arbejde, så der kan være trængsel om pladserne.

Souvenirs:
Populære souvenirs er trøfler og olivenolie, som er velsmagende og produceres i Kroatien. Af mere spøjse ting er kuglepennen opfundet i landet, og man kan finde et utal at købe med hjem. Slipset i form af kravata (som betyder kroatier på kroatisk) er opfundet her, og udgør også en sjov souvenir.

KozaEn mere speciel og unik souvenir kunne være en taske fra Koza, Demetrova 11, som er en hyggelig lille butik med håndlavede tasker i fabelagtigt læder, smukt design og god kvalitet. Butikken er familieejet og -drevet, og du kommer ikke ud af butikken uden at have mødt og snakket med et par af familiemedlemmerne! Absolut et besøg værd, hvis du elsker design og tasker.

Koza

Min souvenir fra Koza

Se også mine rejsetips til Athen og Budapest

med emneordet , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 thoughts on “Rejsetips til Zagreb

 1. […] også mine rejsetips til Zagreb og […]

 2. […] Se også mine tips til Athen og Zagreb. […]

 3. […] Klik for at læse den artikel på dansk […]

 4. […] også mine rejsetips til Zagreb og […]

 5. […] Se også mine tips til Athen og Zagreb. […]

 6. […] Se også mine tips til Athen, Budapest og Zagreb […]

 7. […] mine tips og trick til Zagreb, Barcelona og […]

 8. […] Læs om min tidligere tur til Kroatien […]

 9. […] også mine tips til Zagreb, Budapest og […]

 10. […] Kroatien Kroatien er et land, jeg gerne vil udforske noget mere. På min liste over steder, jeg gerne snart vil hen og Split. Jeg har kun besøgt Zagreb, som fluks skød sig ind på top 5 over bedste europæiske hovedstæder, jeg har besøgt. Læs mere om Zagreb. […]

 11. […] om min tur til Island og mine tips til Zagreb og […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: