Lissabon – Historie

Hovedstad nr. 22 er nu krydset af listen over europæiske hovedstæder, der skal besøges. Her kommer en en introduktion til den portugisiske hovedstad.

Portugals hovedstad har en meget lang historie. Her kommer en kondenseret version:

Allerede i år 1100 f.v.t. grundlagde fønikerne en boplads på stedet ved floden Tejo. Beliggenheden var så god, at stedet siden blev overtaget af Karthago, og senere igen af romerne. I 31 f.v.t. blev byen indlemmet fuldgyldigt i romerriget under navnet Felicitas Julia Olispo af Kejser Augustus. I navnet Olispo kan man spore det nuværende navn.

Efter romerrigets fald blev byen overtaget af maurerne (dem med kaklerne), som i 1147 blev besejret af kristne portugiserne, som i 1260 gjorde Lissabon til hovedstad i Portugal.

ConventoDoCarmo19

Med de store opdagelsesrejser med bl.a. Vasco da Gama i spidsen i 1497 kom stor rigdom til byen, men intet varer evigt. I 1531 rammes Portugal af jordskælv og to pestepidemier, og i 1580 er landet så svækket, at Spanien kan besætte det de næste 60 år frem til 1640. Her indsætter oprørere João IV som regent, og der indtræder en blomstringperiode.

Allehelgensdag i 1755 rammes Lissabon dog af et stort jordskælv, som man mener har målt 9 på richterskalaen. Jordskælvet lagde store dele af byen øde og dræbte en tredjedel af indbyggerne. Marques de Pombal blev af kongen sat til at genopbygge byen. Markisen var ikke en ueffen mand, og han fik sat skik på byens mange små snoede gader med et lige gadenet i Baixa. Han genindførte også brugen af de mauriske kakler (azulejos) til at beklæde facader som beskyttelse mod fremtidige brande.

I 1908 blev kongen og kronprinsen dræbt på Praca de Comercio, og i 1910 blev Portugal en republik.

Praca Do Comercio

Historiske steder at besøge i Lissabon (gratis):

Alfama: Den ældste del af byen, som udgjorde hele byen under maurerne. Bydelen slap let under jordskælvet, så her er stadig snoede gamle gader.

Castelo de São Jorge: I Alfama ligger fæstningen, der er opkaldt efter Skt. Jørgen. Der har været fæstningsanlæg siden oldtiden på stedet.

UdsigtSaoJorge

Sé: (egtl. Santa Maria Maior de Lisboa) Tæt på Castelo de São Jorge ligger Lissabons katedral siden 1393. Katedralen blev opført af den første konge i 1100-tallet ovenpå en moske. Kirken overlevede jordskælvet i 1755, men klokketårnet faldt.

Se2

Museu do Teatro Romano: En lille gåtur fra Sé ligger et romerske amfiteater år 0. En del af teatret kan ses udefra uden at besøge museet. Adressen er Patio do Aljube 5.

RomerskTeater2

Bairro Alto: Bydelen Bairro Alto, som betyder ”øvre bydel” er fra 1500-tallet og slap også let fra jordskælvet.

Convento do Carmo: Det tagløse karmeliterkloster, der blev ødelagt under jordskælvet i 1755, står som en ruin i Bairro Alto. Ruinen kan ses fra Rossio-stationen.

ConventoDoCarmo2

Praca do Comercio: Helt nede ved floden Tejo ligger denne smukke plads, hvor kongen og kronprinsen blev skudt i 1908. Indgangen til pladsen går gennem en triumfbue fra 1800-tallet. Rytterstatuen forestiller Kong João I.

Triumfbue1

Rossio og Praca de Figueira: udgør centrum af Lissabon.
Rossio er middelalernavnet for pladsen, som i 1800-tallet blev omdøbt til Praca dom Pedro IV. Den omtales dog stadig som Rossio. Rytterstatuen forestiller kong Pedro IV. I den ene ende ligger Nationalteatret fra 1846. Til den ene side finder du Rossiobanegården, som er en smuk bygning i manuelisk stil fra 1886-7.

Rossio1
Praca de Figueira har en rytterstatue af kong João I.  São Domingos-kirken fra 1259 er lige i nærheden.

Praca do Marques de Pombal: Liberdada boulevarden ender i denne plads med statue af makisen Pombal, som lavede byplanlægning efter 1755.

MarquesPombal3

Ponte 25 de Abril: Fra store dele af byen kan du se den imponerende hængebro over Tejo. Broen er 2300 m lang. Broen er fra 1966 og hed indtil 1974 Ponte Salazar, men skiftede til sit nuværende navn efter Nellikerevolutionen.

Ponte 25 De Abril

Læs mere om Lissabon i næste uge.

med emneordet , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: