Bruunshaab Gl. Papfabrik og E bindstouw

Turen gik til Viborg-egnen, hvor to fine museer blev besøgt – og der var indlagt kagepause 🙂 Læs med for anbefalinger.

Bruunshaab gl. papfabrik

Dagens første stop var Bruunshaab Gl. Papfabrik, som er et arbejdende fabriksmuseum! Der er altså en papproduktion igang på de fine gamle maskiner, og du kan gå rundt og kigge på processen. Da jeg besøgte fabrikken, var det tørring af pap, der var på programmet.

Tørring af pap

Fabrikken var først i brug som klædefabrik og har siden 1919 været papfabrik, så maskinerne har forskellig alder – der er også både vandturbine, dampmaskine og maskiner med egen elmotor.

Dampmaskine fra 1896 – i brug fra 1944 på fabrikken

Udover at formidle processen omkring produktion af pap, er der også en spændende udstilling om bygningens historie, arbejdernes forhold og egnens udvikling. Alt i alt super spændende og velformidlet – og så ligger fabrikken meget idyllisk placeret i mølleådalen.

Næste stop var optankning i form af lækker kage ved Søster Lagkage i Viborg. Det er et charmerende konditori med en firnurlig indretning og lækre kager, brunch og sandwich. Vi prøvede lidt forskelligt, og alt smagte dejligt!

Jordbærtærte fra Søster Lagkage

Således optankede gik turen videre til E bindstouw, som måske vækker genklang for læsere af St. St. Blicher. Stedet har nemlig lagt navn til Blichers novellesamling, E bindstouw fra 1842. Bindestuen (strikkestuen) er en skolestue, som om aftenen også fungerede som strikkestue, hvor der fortaltes historier, som altså blev udødeliggjort af præsten.

E bindstouw

Museet er ganske lille, for huset er ikke særligt stort – her er skolestuen/bindestuen, et køkken, en stue, 2 kamre og en stald – men det gør ikke oplevelsen mindre. Museet er nemlig drevet af frivillige ildsjæle, så de 20 kr. i entré giver dig en guidet rundvisning af første karat. Selv en dreven museumsrotte som jeg gik derfra med ny viden og ganske inspireret!

Skolestuen i E bindstouw
med emneordet , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: