Rejsetips á la Budapest

Click to read this post in English

Jeg har besluttet at samle lidt rejsetips til Budapest, fordi jeg var såre skuffet over “Turen går til Budapest”. “Turen går til…”-serien er af svingende kvalitet, men sjældent har jeg været så skuffet som over denne. Her er derfor lidt tips udfra min erfaring, og I kan læse mere om min tur her.

–OPDATERET JULI 2014–

Pause ved Erzsébet tér

For at tage det hele lidt fra en ende af, så er Budapest en ren og pæn by. Folk er usædvanligt venlige og høflige og kan generelt noget engelsk, tysk og russisk udover ungarsk. Hvis man skal lære et ord, er tak er godt bud. Det staves köszönön og udtales køsø’nøm. Byen er derfor velegnet som mål for ca. alle – kærestepar, tøseture, drukture, pensionister og familieferie – bare se at komme af sted! Centrum er pænt og velholdt og en fryd for øjet rent arkitektonisk. Der er indlagt masser af åndehuller i form af parker og plads med masser af siddepladser, så man kan hvile trætte fødder eller køle af i skyggen, og på de fleste parker og pladser er der også et springvand til at underholde.

Madach tér

Donau adskiller Buda og Pest, hvor Buda er den kuperede del med borgkompleks og romerske ruiner, mens Pest indeholder det moderne bycentrum med restauranter og butikker. Der er selvfølgelig også historiske og kulturelle indslag i Pest! Men man ser tydeligt forskellen ved at gå langs breden af Donau – på Budasiden er der trapper ned til vandet og en trafikeret vej, mens der på Pestsiden er et bredt fortov fyldt med forskellige barer, restauranter og musik.

Alt er billigt i Ungarn sammenlignet med i Danmark, og selvom lufthavnen ligger et stykke fra centrum, kan det maksimalt koste dig 7000 forinter, som er den lokale møntfod. Det svarer ca. til 170 kr. Taxasystemet kører efter et zonesystem á la tog og bus, og du skal bestille gennem en taxabutik eller hotellet, hvor prisen oplyses på forhånd. Dette holder nemlig bestanden af dyre pirattaxier nede.

Vi fik en velkomstpakke på vores hotel med kort og brochurer, men gør man ikke det, kan det være en idé at kigge forbi turistbureauet, der også har forskellige små boder rundt om i centrum. Det hedder Turist Point og folkene kan kendes på blå t-shirts. Turistbureauet findes på Sütő utca 2 ved Deak tér i centrum.

Mad og drikke er også utroligt billigt i Budapest. Der er flere restauranter, der optræder i Michelinguiden, og det fås til SU-venlige priser. Hvis man billigt vil finde ud af, om man er til det lokale cuisine, kan man besøge en af restauranterne i kæden Trofea Grill, som byder på tag-selv-buffet med traditionel ungarsk mad inkl. drikkevarer, herunder lokal øl. Det er så utroligt billigt, at det ikke er til at forstå, for maden er god og indretningen lækker. Man giver mellem 10-15% i drikkepenge, men på mange restauranter i centrum er drikkepengene medregnet i prisen – de skriver det enten i menukortet eller som “service” på regningen. Ved mit sidste besøg i juli 2014 var Trofea blevet mere turistet. 

Der er en meget stolt tradition med konditorkager og kaffe i Ungarn, ganske som i Østrig, og er man til kage, bør man ikke snyde sig selv for lækkerierne. Gerbeaud er vidt berømt, men faktisk synes jeg  Szamos Gourmet Palace, som ligger lidt forskellige steder rundt om i byen, men hovedbutikken er næsten overfor Gerbaud, og New York Café er på niveau, hvis ikke bedre (læs mere om alle tre steder på mit indlæg her), og faktisk også Hotel Gellerts kager. Så sæt tre dage af til kage 😉  Central Kavehaz skal selvfølgelig besøges for kaffen, men kagerne er også lækre, og er man ikke til kaffe, har de lækre anderledes limonader. Og nu vi er ved kage, så snyd ikke dig selv for specialiteten kürtöskalács, som er en slags kringletårn, som fås med bl.a. kanel, vanilje, mandler eller chokolade. De bedste vi fandt fås ved Molnar’s Kürtöskalács på Vaci utca.

Kürtöskalács

Hvis du generelt er glad for mad og gerne vil nyde det bedste Budapest kan byde på, kan du finde et Dining city map på turistbureauet, hvor de forskellige gode spisesteder er afmærket. Livemusik er i øvrigt en udbredt ting i Budapest, så forbered dig på alt fra pianomusik til folkemusik til maden 🙂 Ekstraordinær god og sjov musik får man på Karpatia, hvor Lajos Sárközi med sigøjnerband underholder. De er virkeligt dygtige og kan alt fra Vivaldi over wienervals til ABBA!

Shopping på Vaci utca, som er strøget er en blandet oplevelse. Der findes “almindelige” butikker, men størstedelen er turist-tingel-tangel. Fashion street, som også er i centrum, byder på mærkevarer som La Coste og Ray Ban, mens Andressey byder på Gucci, Louis Vuitton, Burberry og des lige. De lokale går på shopping i storcentrene, som f.eks. Westend City Center, som er det største med 400 butikker, som kan nås med den blå metrolinje – stå af ved enten Nyugati eller Lehel tér. Et mindre findes ved stoppet Batthyany tér på den røde linje. Du kan spare en del i forhold til danske priser, og betjeningen er utrolig sød og venlig. Mange steder er priserne skrevet i både forint og euro, og du kan betale med VISA alle steder.

Af mere kulturelle tips, så er Parlamentet anbefalet af mange. Der er nu kommet et visitorscenter,  så der ikke er køkaos som tidligere. Man køber en billet til en rundvisning og dukker op i lobbyen til den angivne tid. Der kommer en guide, som fører hele gruppen gennem et sikkerhedscheck lig et lufthavnssikkerhedcheck. Herefter begynder turen gennem en lille del af bygningen efter et stramt timet og tilrettelagt skema. Der er ikke plads til variationer eller spørgsmål, så det er en plade guiden sætter igang, og så går det derudaf. Det kunne have været interessant, men jeg fandt det skuffende. Turen tager ca. 45 min. Budapest ZOO er en virkelig flot og stor zoo, der er lavet, så der er mulighed for at se dyrene meget tæt på. Det er en meget moderne og spændende zoo. I den modsatte ende end indgangen er der en passage til en forlystelsespark, som man kan besøge på billetten. Det er derfor fuldt muligt at bruge hele dagen her. Jeg kan iøvrigt anbefale at spise på Bagolyvar (Ugleslottet) i zoo, som er søsterrestaurant til Gundel (et af de bedste spisesteder i Budapest). Man får altså virkelig god mad til en billigere pris.

Derudover er det meget populært at tage på en tur med Hop-on hop-off-busser, og der er billetsælger overalt i centrum. Der findes ihvertfald 4 forskellige selskaber (røde, brune, blå og grønne. Muligvis er der flere). Vælg de grønne, hvis du vil på sådan en tur. Billetten gælder i 48 timer fra du første gang stiger på bussen og du får også en gratis tur med en båd på Donau. De blå kører ikke ofte nok, til det reelt er brugbart, og guiderne er af svingende kvalitet. De brune busser er lukkede, hvilket jeg ikke vil anbefale på en varm dag som de dage, vi var der. Derudover er de grønne kåret som de bedste 3 år i træk, og de har de fleste busser dagligt.

For at blive i transporttemaet er det utroligt let at bruge den offentlige transport. Billetter købes på metrostationer. Du betaler efter hvor mange stop, du skal, hvor tre stop er den maksimale pris. Altså om du skal tre eller 6 stop koster det samme. Du kan også købe billetter til 24, 48 eller 72 timer. Alle billetter gælder til både metro, sporvogn og bus. Kort over transportnettet kan også fås ved turistinformationen. Sporvogn nr. 2 kører langs Donau er er praktisk udover smuk, da den kører forbi både parlamentet og markedshallerne og alle broerne, hvis du skal over Donau. Bus 16 er praktisk til en tur til Kongeslottet, Mathiaskirken og Fiskerbastionen. Det er en lille blå bus, der holder ved Deak F. Ter i centrum.

Opera metrostation

I den mere praktiske boldgade kan jeg oplyse, at vandet smager af klor, hvorfor det kan være en god idé for sarte danske ganer at købe vand på flaske, og for at tage tråden op tidligere om, at der er meget rent og pænt i byen, så kan du også roligt benytte offentlige toiletter. De er bemandet med en “tissekone”, som holder dem pæne, og det koster 150-200 forint at benytte dem. Toiletter er generelt lave i Budapest, så du er ikke gået ind på et børnetoilet, de er bare således.

Ved ankomst til hotellet er det i Ungarn kutyme at give drikkepenge til drageren (ja, det har de) og ved afrejse at efterlade penge på værelset til rengøringspersonalet. Da dagslønnen er meget lav, er 500-1000 forint meget fint.

Hvis jeg mangler nogle oplysninger, så giv endelig besked!

Se også mine tips til Athen og Zagreb.

med emneordet , , , , , , ,

22 thoughts on “Rejsetips á la Budapest

 1. […] Smid Turen går til budapest langt, langt væk og læs mine tips i […]

 2. […] Jeg synes, byen er perfekt til alle lejligheder pga. den gode stemning, de venlige mennesker og de smukke omgivelser. Der er noget for folk, der vil slappe af (spa og wellness), både med veninder og kæresten, der er noget til folk der vil feste med billige steder at feste, der er alle mulige museer til de kulturelle, smukke både gamle og nye bygninger til folk med interesse i arkitektur og muligheder for shopping. Jeg har intet grimt at sige! Læs mere om min tur her og praktiske oplysninger til dem, der selv overvejer at tage af sted her. […]

 3. Christina siger:

  Hej Anja
  Jeg vil høre om der er noget spasted/massagested du kan anbefale frem for noget andet? Det behøver hverken at være eller fornemt, men blot god behandling for gode penge.
  Vh Christina

  • Anja siger:

   Hej Christina,
   Jeg besøgte selv Szetchenyi-badet, som jeg kan anbefale på det varmeste. Jeg synes det var nydeligt og godt til prisen og plads til at man kunne være der. Gellert-badet er meget populært blandt turister, men da jeg så det, ville jeg hellere i Szetchenyi-badet, da det forekom mig ret proppet. Det er desværre de eneste, jeg kan udtale mig om. Jeg håber, det var til lidt hjælp. Ellers er der denne side med en liste over de forskellige spasteder: http://www.budapest.com/recreation_wellness/budapest_thermal_baths.en.html

 4. […] Jeg synes, byen er perfekt til alle lejligheder pga. den gode stemning, de venlige mennesker og de smukke omgivelser. Der er noget for folk, der vil slappe af (spa og wellness), både med veninder og kæresten, der er noget til folk der vil feste med billige steder at feste, der er alle mulige museer til de kulturelle, smukke både gamle og nye bygninger til folk med interesse i arkitektur og muligheder for shopping. Jeg har intet grimt at sige! Læs mere om min tur her og praktiske oplysninger til dem, der selv overvejer at tage af sted her. […]

 5. […] Smid Turen går til budapest langt, langt væk og læs mine tips i […]

 6. Rune siger:

  Hvad med fede bykvarterer lidt ala Vesterbro/Nørrebro?

  • Anja siger:

   Hej Rune,
   Hvis du følger Király utca, som begynder i centrum ved Erzsébet ter, finder du i sidegaderne masser af fede cafeer, drinkssteder og små skæve butikker, der minder meget om Vesterbro. Kig blandt ind i arkaden Gozsdu udvar, hvor du finder alt fra en vinbar med lokale vine til et kafferisteri. Det er hyggeligt om dagen og fuld af feststemte mennesker om aftenen. Længere oppe ad Király Utca kommer pladsen Liszt Ferenc Tér, hvor der ligger barer side om side. Igen kan du finde lige, hvad du er i humør til fra farverige drinks med technomusik til lokal øl med sport i tv’et.
   Området kaldes VI. Kerület og er kunstnerkvarteret.
   Jeg håber, det var til hjælp.
   Mvh. Anja

 7. […]  Se også mine rejsetips til Zagreb og Budapest  […]

 8. […] Se også mine rejsetips til Athen og Budapest […]

 9. […] Læs om Budapest her og […]

 10. […] Klik for at læse denne artikel på dansk […]

 11. […] Smid Turen går til budapest langt, langt væk og læs mine tips i […]

 12. […] Læs om Budapest her og […]

 13. […] for også at få den oplevelse med  Og så er Budapest en absolut favorit. Læs om Budapest her og […]

 14. […] i arkitektur og muligheder for shopping. Jeg har intet grimt at sige! Læs mere om min tur og praktiske oplysninger til dem, der selv overvejer at tage af […]

 15. […] også mine tips til Athen, Budapest og […]

 16. […]  Se også mine rejsetips til Zagreb og Budapest  […]

 17. […] Se også mine rejsetips til Athen og Budapest […]

 18. […] Se min rejsedagbog fra Edinburgh og tips til Athen, Zagreb og Budapest […]

 19. […] Ungarn Et af mine absolutte favoritter blandt de europæiske hovedstæder er Budapest. Det er bare en charmerende by med fantastisk kultur, dejlig mad og behagelige mennesker. Og så er det rørende billigt ift. danske priser. Læs mere om Budapest. […]

 20. […] Ungarn Et af mine absolutte favoritter blandt de europæiske hovedstæder er Budapest. Det er bare en charmerende by med fantastisk kultur, dejlig mad og behagelige mennesker. Og så er det rørende billigt ift. danske priser. Læs mere om Budapest. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: